HOSPITALITY | SOCIËTEIT ‘DE VEREENIGING’

DEN HAAG | STYLING | RENOVATIE
INTERIEUR ONTWERP | MEUBEL DESIGN

In mei 1856 werd de oprichting van ‘De Vereeniging’ een feit. Vanaf het begin had men een duidelijke behoefte aan een eigen sociëteitsruimte met onder andere een gezelschapszaal, een biljart- en speelkamer, keuken, kelder en privé-vertrekken voor een kastelein. Ook wilde men graag een tuin voor zomerse activiteiten. De tuin moest groot genoeg zijn voor een kolf- en kegelbaan. Voor de somma van 8.000 gulden werd in augustus 1856 een perceel aangekocht aan de Lange Begijnestraat. Na een verbouwing had “De Vereeniging” in november 1857 dus een eigen ruimte die feestelijk werd geopend.
Begin 20e eeuw kocht de gemeente Haarlem het sociëteitscomplex, omdat zij zich realiseerde dat het gebouw mede dankzij de concertzaal het cultureel middelpunt van de stad was geworden. Het bestuur van “De Vereeniging” kocht een oude boerderij met grond aan de Zijlweg, waar het sociëteitsleven zou moeten worden voortgezet. Architect Van den Ban, bekend van ondermeer het Droste-gebouw, ontwierp een schitterend gebouw voorzien van een markante voorgevel en een eigentijds interieur met veel klassieke elementen. Op 2 mei 1923 werd de nieuwe sociëteit officieel in gebruik genomen.

CLAIRE.ANSEMS defining spaces kreeg de opdracht het interieur van het gebouw ingrijpend te vernieuwen en de faciliteiten uit te breiden zodat het gebouw voorziet in alle hedendaagse wensen. De Conversatiezaal is het hart van de Sociëteit Vereeniging. Met een eigen ruime bar leent deze modernklassieke maar functionele ruimte zich uitstekend voor recepties, concerten, lezingen en andere evenementen. De royale en sfeervolle Heerenkamer is de vergaderruimte van de Sociëteit Vereeniging.